15.1 C
Belgrade
03. 03. 2021.

Jeremić: Narodna stranka nastupaće samostalno, rad na terenu apsolutni prioritet

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je danas da će ta stranka u predstojećem periodu nastupati samostalno, kao i da će nastaviti koordinaciju sa „saborcima iz bojkota“.
„One koji su izašli na Vučićeve izbore ne vidimo kao partnere – kako one koji su prešli izborni cenzus, tako i one koji nisu. Štrajkbreheri, odnosno oni koji su učestvovali na izborima 21. juna, nisu kredibilan partner u zahtevima za bolje uslove, jer su njima i uslovi 21. juna bili dovoljno dobri, a i ko jednom izda, postoji velika verovatnoća da će to ponovo učiniti“, rekao je Jeremić na sednici Glavnog odbora Narodne stranke, održanoj u Čačku.
Jeremić je istakao da je apsolutni prioritet Narodne stranke rad na terenu i priprema za eventualne izbore.
Glavni odbor dao je mandat Predsedništvu Narodne stranke da odluči da li će i u kom formatu učestvovati u eventualnom dijalogu o izbornim uslovima – pod uslovom da se on vodi uz posredovanje Evropske unije.
Jeremić je rekao da su izbori održani 21. juna poslednji izbori održani na takav način, jer vlast sebi ne može da priušti još jednu rundu izbora iz kojih bi proistekle nelegitimne institucije.
„Izaći ćemo na izbore za koje se budemo izborili da budu minimalno fer i pošteni, a do tada ćemo nastupati samostalno. Kada vreme za to dođe, odlučivaćemo o eventualnim koalicijama“, naveo je Jeremić.
„Danas više ni Evropi nije svejedno. Očekujem da će u narednom periodu doći do uspostavljanja dijaloga vlasti i opozicije o prevremenim i da će EU ponuditi da posreduje u tom dijalogu“, dodao je Jeremić.
Jeremić je naveo da bi u tom slučaju trebalo prihvatiti dijalog, a da bi ponude drugih aktera trebalo odbiti, bez obzira da li ih nudi „Soroš ili udruženje ribolovaca iz Rume“.
„Naši zahtevi su da vlast poštuje Ustav i zakone, ništa više od toga. Prioritet je sloboda medija, prvenstveno RTS-a kao javnog servisa i sprečavanje zloupotreba državnih resursa u izbornoj kampanji, kao i da EU nadžire ono što bude dogovoreno u dijalogu“, rekao je Jeremić.
„Trebalo bi tražiti i razdvajanje predsedničkih i parlamentarnih izbora tako da do kraja 2021. godine budu održani zajedno parlamentarni i beogradski izbori, kao i lokalni izbori koji dolaze te godine, a da izbori za predsednika Srbije budu održani u roku, odnosno na proleće 2022. godine. O tome ćemo još razgovarati sa našim saborcima iz kampanje bojkota“, dodao je Jeremić.
Jeremić je rekao da bi koordinacija sa partnerima iz opozicije trebalo bi se odvija „bez pompe, kamera, talambasa, velikih izjava i zaklinjanja“, nego bi to trebalo da budu ozbiljni razgovori ozbiljnih ljudi, iza zatvorenih vrata.
Jeremić je dodao da je Narodna stranka danas najbolje organizovana i najjača stranka opozicije u Srbiji, i da se promene neće dogoditi sve dok ne bude jasno šta dolazi posle vlasti SNS-a i dok ne bude organizacije koja je u stanju da preuzme odgovornost za vođenje države na svim nivoima.
„Ta organizacija će biti Narodna stranka“, istakao je Jerećmić.
DESET PITANJA KOJA DEFINIŠU NARODNU STRANKU
Postavio sam ovih 10 pitanja koja u dobroj meri definišu ko smo mi, zašto nisu uspeli da nas slome i zašto ćemo mi sigurno biti naredna stranka koja će voditi Srbiju:
1. Da li je noseći stub društva srednja klasa, koju treba jačati?
2. Da li si ponosan na srpsku istoriju, svoje pretke, tradiciju i kulturu?
3. Da li misliš da je domaće privatno preduzetništvo bolja stvar od socijalističkog samoupravljanja ili tajkunsko-državnog vođenja privrede?
4. Da li misliš da ne treba priznati Kosovo?
5. Da li misliš da je ključni zadatak države da obezbedi stabilnost, sigurnost, red, vladavinu prava i socijalnu pravdu?
6. Da li ti je Rusija po mnogo čemu draga, ali ipak hoćeš da nam zemlja bude uređena kao Austrija ili Češka?
7. Da li veruješ da je porodica osnovni stub društva?
8. Da li poštuješ crkvu, uprkos tome što i u njoj ima nečasnih pojedinaca?
9. Da li podržavaš ravnopravnost i slobodu izbora svih građana Srbije?
10. Da li ti srce zaigra kada čuješ “Tamo daleko” ili “Marš na Drinu” i ne stidiš se da ih u društvu zapevaš?
Ako je „da“ odgovor na sedam od 10 ovih pitanja, onda si ti, brale, Narodna stranka, i zato ćemo pobediti, rekao je Jeremić.
Jeremić je naveo da je u beogradskom odboru Narodne stranke „bilo previranja, da je taj čir na sreću pukao, i da je iscurelo mnogo gnoja“.
„Sada je situacija mnogo bolja i buduće aktivnosti beogradskog odbora vodiće sadašnji poverenik Narodne stranke za Beograd, a budući prvi čovek beogradske organizacije – potpredsednik Narodne stranke Zdravko Ponoš“, rekao je Jeremić, i dodao da su u Beogradu najveći izgledi za pobedu.
Jeremić je naveo da je Srbija danas jedina u Evropi, uz Belorusiju, koja ima upitnost legitimiteta izabranih institucija i parlament bez opozicije, a da međunarodni analitičari i profesionalne diplomate Srbiju klasifikuju kao hibridni režim.
Srbija je danas hibrid tiranije, korupcije, nemorala, kriminala i izdaje. Srbija je danas pala u dubine koje niko nije mogao da očekuje kada je poslednji put na demokratski način 2012. godine menjana vlast. Danas se borimo protiv kriminalno-državne hidre koja nas je dovela u situaciju da se pitamo da li je moguće demokratskim i mirnim sredstvima promeniti vlast i izboriti priliku za buduće generacije“, zaključio je Jeremić.
Izvor:Narodna stranka

Reklama

Trending

VUČIĆ: Srbi zarađuju prosečnu platu od 700 evra!

0
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je za neke problem kada Srbija raste. Vučić po dobro poznatom običaju nije naveo ko su ti...
- Reklamni prostor -