10.4 C
Belgrade
20. 04. 2021.

ZAROBIO BLAGAJNIKA I KNJIGOVOĐU, PA IM TRAŽIO 200.000 EVRA Muškarac koji je naoružan upao u patrijaršiju SPC dobio 11 meseci zatvora

Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je osudio na jedinstvenu kaznu od 11 meseci zatvora Branka Lučića, jer je prošle godine u julu, držeći pištolj u ruci, protivpravno lišio slobode blagajnika i knjigovođu u Srpskoj patrijaršiji u Beogradu, tražeći od njih 200.000 evra za Kosovo i Crnu Goru.

Ovom odlukom potvrđena je presuda Višeg suda u Beogradu od 18. maja kojom je Lučić je zbog krivičnog dela protivpravno lišenje slobode u sticaju sa krivičnim delom nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora od 11 meseci i mera bezbednosti oduzimanja pištolja i sedam metaka.

Lučić je bio optužen za iznudu, ali je po nalaženju Apelacionog suda prvostepeni sud pravilno izmenio pravnu kvalifikaciju krivičnog dela.

On je osuđen jer je 3. jula 2019. godine u prostorijama zgrade Srpske patrijaršije protivpravno ograničio slobodu kretanja knjigovođe M.J. i blagajnika R.M.

Najpre je R.M. rekao da ga šalje episkop da se njemu (R.M.) obrati za pomoć jer su četiri episkopa i 70 visokih oficira u vojsci i policiji organizovali da se sačuvaju Kosovo i Crna Gora i svetinje.

Vi meni morate da date 200.000 evra da im odnesem novac, rekao je Lučić, nakon čega je R.M. okrivljenog pitao o kom episkopu se radi, napominjući da oni u gotovini ne drže toliki novac, ali mu je Lučić odgovorio da novac spremi ili da pozovu policiju da ga izvede.

Nakon što je R.M. uzeo torbu i krenuo da izlazi iz kancelarije, Lučić je iz tobrice koju je nosio preko ramena izvadio pištolj sa sedam metaka, koje je neovlašćeno nosio, stao ispred vrata kancelarije sa unutrašnje strane, ne dozvolivši oštećenima da izađu, pri čemu je pištolj sve vreme držao u ruci.

Ubrzo su druga lica koja su bila u partijaršiji pozvlaa policiju koja ga je uhapsila.

Apelacioni sud je, kao i Viši sud, zaključio da je Lučićeva obrana bila potpuno ubedljiva i da se radi o zaista pravom i iskrenom verniku koji stoga ima specifičan i u naše vreme redak sistem vrednosti i kome smetaju pojave korupcije u Srbiji i čije su pobude i kritičnog dana, a i pre toga dok je svoje vreme posvećivao u Hramu Svetog Save, bile čiste i sasvim nematerijalne.

Okrivljeni je, prema stavu sudova, dokazao da je pokušao da ukaže na za njega nepodnošljivo postupanje sa dobrotvornim prilozima za srpski narod u enklavama Kosova i Metohije.

Usled svega toga u zgradi Srpske patrijaršije 3. jula 2019. godine njegova namera nije bila da pribavi sebi protivpravnu imovinsku korist, što je potpuno suprotno njegovoj ličnosti, niti da takvu korist pribavi bilo kome drugom, smatraju sudovi.

U presudi se podseća da su ošteći i svedoci potpuno saglasni da je Lučić tražio novac u iznosu od 200.000 evra za Kosovo i Crnu Goru kako bi isti tamo i odneo, da nisu osetili bilo kakvu pretnju, opasnost ili strah već da su se osećali neprijatno.

Potvrdili su da ni jednog trenutka pištolj nije bio uperen u njih, niti im je tim pištoljem pretio.

Izvor: Blic

Reklama

Trending

Danilo Ikodinović: Potresao sam se izbacivanjem Lalovića iz stana, da li...

0
Proslavljeni srpski vaterpolista i predsednik Odbora Narodne stranke za sport Danilo Ikodinović prokomentarisao je danas na svom tviter profilu dogadjaj koje se dogodio prilikom...
- Reklamni prostor -