12.9 C
Belgrade
10. 04. 2021.

Večiti heroj Dragan Cigan

Dragan Cigan je kao sezonski zidar radio u Italiji i u leto 2007. godine prvi put je otišao na more. Inače je živeo u mestu Branešci u blizini Banja Luke.

Tog kobnog 23. jula 2007. godine u italijanskom gradiću Jezolo, bio je na plaži kada je video kako se dvoje dece dave. Svi prisutni na plaži, uključujuči roditelje dece, nisu imali hrabrosti da skoče u more. Bez razmišljanja skočio je u uzburkano more i uspeo da ih spase. Deca su bila na sigurnom, ali je voda povukla iznemoglog spasioca i slabog plivača. Njegovo beživotno telo je pronađeno narednog jutra u obližnjoj laguni Mort.
Nakon ovog čina proglašen je herojem u Italiji, odlikovan je Zlatnim Ordenom Časti i spomenicom za “Herojstvo i Humana dela”, a ulica u tom italijanskom gradu je dobila ime po njemu. Snima se i dokumentarni film o njemu.
Dragan je imao samo 31 godinu, dvoje male dece i suprugu kojima je od sakupljenog novca u Italiji kupljen stan u Banjoj Luci kao i stipendija koju dobijaju deca.

Izvor: Radioaktivni komarac

Foto: Privatna arhiva porodice Cigan

Reklama

Trending

Ivan Milanović: Pandemija straha

0
Ako pogledate većinu medija u Srbiji, tu možete uočiti da se konstantno seje strah. Konstantne najave katastrofe, užasa, pucanja. To su standarni mehanizmi, već odavno...
- Reklamni prostor -