8.7 C
Belgrade
11. 04. 2021.

Kako se Vulin igra ministra i policajca

Sve ono čime se bavio na prethodnoj ministarskoj funkciji u Ministarstvu odbrane, Aleksandar Vulin uspešno je nastavio da radi i u novom resoru . Postrojavanje profesionalnih policijskih jedinica, praćeno govorancijama da “napadi na srpsku politiku nisu prihvatiljivi” i da će se “rat protiv mafije voditi svakog dana bez kompromisa”, poslednjih dana obogaćeni su i obilascima gradova i policijskih uprava, sa čijih teritorija pristižu uznemirujuće vesti. U novo-strarim aktivnostima ministra neizostavi su i verbalni obračuni sa “neprijateljima iz regiona”, uz konstantno upozoravanje da je “bezbednost predsednika republike ugrožena”, što sve skupa nameće utisak da je ovakvo vođenje policije bliže pukom paradiranju, nego ozbiljnom rešavanju svih problema sa kojima se suočava MUP.
Već na početku svog mandata u novom ministarstvu, Aleksandar Vulin je sa maskirne vojne uniforme SMB prešao na policijske – crne, a sve češće na kolegijumima i sastancima pojavljuje se i u odelu. Retoriku borbe protiv mafije i potrebe da se zaštiti predsednik Srbije Aleksandar Vučić poslednjih nedelja ublažio je obračunom protiv organizovanog kriminala.
Kako izgleda jedan sasvim običan dan novog ministra policije, vrlo lako se može videti samo na primeru od pre dva dana.
Naime, Aleksandar Vulin je dnevne obaveze započeo sastankom sa direktorkom Poreske uprave Draganom Marković.

Dragana Marković i Aleksandar Vulin Foto: MUP Srbije

Na sastanku je, kako je saopšteno, bilo reči o nastavku zajedničke saradnje, gde su istakli da bliska i intezivna saradnja između MUP-a i Poreske uprave jeste uslov bez kojeg se ne može postići rezultat, pogotovu kada je reč o borbi protiv organizovanog kriminala i pranja novca, ali i da pored toga što građani moraju da izmiruju obaveze prema državi, neophodan i policijski oprez i nadzor u sprečavanju i otkrivanju krivičnih dela.
Gomila fraza i opštih mesta, koje je ministar Vulin “ispalio” već na prvom sastanku toga dana, nastavio i na narednom, i to na mestu gde su ga čekali pripadnici Jedinice za obezbeđenje određenih ličnosti i objekata u stroju.
Ovoga puta pohitao je ka Nacionalnoj vozačkoj akademiji NAVAK, u blizini Beograda, gde je ispred pripadnika JZO poručio da će se nastaviti sa ulaganjima u obuci i opremanju ove jedinice jer je unapređenje njihovih znanja i veština izuzetno značajno, zbog toga što se oni svakodnevno brinu da objekti i ljudi koje čuvaju budu zaštićeni i sigurni.

Foto: MUP Republike Srbije

Pripadnici ove važne jedinice u srpskom MUP-u uzvratili su mu redovnim treningom, gde su, tokom obilaska ministra, prikazali veštine i sposobnosti koje su stekli tokom obuke vozača specijalnih vozila. Čini se da je ministru Vulinu, nakon “dosadnog” sastanka sa direktorkom Poreske uprave, bila potrebna prava akcija, te je “svratio” da vidi redovan trening pripadnika JZO, gde je takođe morao da “ispali” još po koju frazu.
Nakon treninga u NAVAK-u, na redu je došao obilazak Policijske uprave, a bilo je potrebno samo izabrati koju obići. Pošto je u Novom Sadu bio sredinom novembra, a u Sremskoj Mitrovici pre nekoliko dana, odluka je pala na Valjevo, pošto su te tri policijske uprave, uz šabačku, jedine u blizini NAVAK-a.
Na putu za Valjevo, gde je obišao pripadnike ove policijske uprave, ministar Vulin uspeo je da nađe vremena i da, kao na ekskurziji, obiđe spomenik prvom ministru unutrašnjih poslova Jakovu Nenadoviću u Brankovini blizu Valjeva, ali i da položi vence na spomen-obeležju poginulim pripadnicima PU u Valjevu.
Tu je, u njegovom maniru, poručio da Srbija neće nikada zaboraviti ljude koji su se za nju borili i dali za nju svoje živote, kao da se to ne podrazumeva i kao da to ne oseća svaki građanin u našoj zemlji.
Kazao je u borbenom duhu i da je istorija Srbije, istorija borbe za slobodu, od Prvog srpskog ustanka do NATO agresije.
“Srbi su branili svoje pravo da postoje i sami odlučuju o sebi. Srbi su istorijski narod i zato pamte svoje junake. Zaslužili su zahvalno sećanje, a njihove porodice brigu i pažnju. MUP brine i brinuće o potomcima naših poginulih i teško ranjenih pripadnika”, rekao je Vulin u svom maniru.
Samo sat vremena kasnije, stiglo je novo saopštenje iz MUP-a, ovoga puta iz PU Valjevo.
Ministar Vulin poručio je da će država nastaviti dalja ulaganja u poboljšavanje uslova rada policijskih službenika, od kojih očekuje da ukazano poverenje opravdaju još boljim rezultatima i efikasnijom borbom protiv svih vidova kriminala.
“Borba protiv organizovanog kriminala i korupcije je borba za bolju budućnost Srbije, jer ona ne doprinosi samo većoj bezbednosti građana, što je prioritetno, već i ekonomskom razvoju zemlje”, poručio je između ostalog ministar Vulin, koji je dodao, kao da se ne porazumeva, da očekuje ništa manje angažovanje u suzbijanju krivičnih dela opšteg kriminala koji, kako je rekao, u najvećoj meri pogađaju građane i utiču na njihov svakodnevni život.
U Valjevu je poručio i da je radom ove policijske uprave zadovoljan i da je u tom gradu u prethodnih godinu dana smanjena stopa kriminala.
Dok se još uvek nalazio u Valjevu, iz Novog Pazaru su stigle vesti o novom obračuna na ulicama tog grada, i to opet u slično vreme kao i dva dana pre toga. Za razliku od pre tri dana, kada je pored mete, ranjena i slučajna prolaznica, koja je bila sa detetom, u jučerašnjoj pucnjavi “samo” je povređen muškarac koji se dovodi u vezu sa kriminalnim poslovima.
Ministar Vulin “potrčao” je ka Novom Pazaru, i u večernjim satima stigao u policijsku upravu u ovom gradu, gde je izjavio da će biti pojačana aktivnost policije i da će biti angažovana Žandarmerija, jer država neće dozvoliti obračune kriminalnih bandi.
“Građani Novog Pazara ne zaslužuju da žive u gradu u kome se ubija, u kome nekažnjeno možete da nosite oružje, da pucate, u kome možete da kršite zakon, koji je isti za sve, i koji štiti sve građane i sve naše ljude”, rekao je između ostalog Vulin posle sastanka u PU Novi Pazar, gde su, osim rukovodioca ove uprave, bili i direktor policije Vladimir Rebić, pomoćnici direktora Slobodan Malešić i Dejan Kovačević, novi načelnik SUK-a Dejan Kovačević, novi načelnik UKP-a Bogdan Pušić, komandant Odreda Žandarmerije u Kraljevu Boban Krpović i načelnik Uprave policije Golub Gačević.
Istini za volju, ministar Vulin, čini se, ovoga puta nije krenuo na “ekskurziju”, kao što je bio slučaj sa obilaskom PU Valjevo, a u prilog tome govori sastav delegacije, ali i to što Žandarmerija od ranog jutra kontroliše bezbednost u Novom Pazaru. Takođe, dan nakon druge pucnjave u tri dana, načelnik PU Novi Pazar smenio je dvojicu inspektora zbog teže povrede službene dužnosti.
Današnje aktivnosti, ministar Vulin započeo je razgovorom sa ambasadorom Turske u Srbiji Tanžuom Bilgičem, sa kojim je razgovarao o nastavku saradnje dve zemlje u oblasti unutrašnjih poslova.
Aktivnosti je, u svom maniru, nastavio obilaskom Specijalne antiterorističke jedinice (SAj), čija jedinica danas slavi Dan jedinice, gde se dotakao ponovo borbe srpskog naroda za slobodu i pravo da odlučuje sama o sebi.
“Srpski narod svoju istoriju piše neprekidno borbom za slobodu. Beskrajnim, bezbrojnim ratovima i bitkama, srpski narod je izborio svoje pravo, preko svake nade, da sam odlučuje o sebi”, rekao je Vulin, slično kao i dan pre u Valjevu.

Foto: MUP Srbije

Ovoga puta ništa nije moglo da prođe bez pominjanja predsednika Srbije Aleksandra Vučića, kojeg dan ranije nije pomenuo, što je bilo jako čudno.
“Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić je u ovoj generaciji izborio pravo da odlučujemo sami o sebi i to pravo nećemo dati nikome i nipošto”, rekao je Vulin, kao da je Vučić 2012. godine, kada je došao na vlast, podario građanima Srbije slobodu, i oterao zavojevača.
Šta će obići do kraja dana, i gde će se Aleksandar Vulin u nastavku dana “igrati”, ostaje da se vidi.
Izvor:Nova S

Reklama

Trending

Ivan Milanović: Pandemija straha

0
Ako pogledate većinu medija u Srbiji, tu možete uočiti da se konstantno seje strah. Konstantne najave katastrofe, užasa, pucanja. To su standarni mehanizmi, već odavno...
- Reklamni prostor -