12.9 C
Belgrade
10. 04. 2021.

Mali: Uplaćeno 596 miliona dinara za zaposlene u novoosnovanim preduzećima

Uprava za trezor Ministarstva finansija Srbije jutros u 7 sati je počela da isplaćuje pomoć od po 36.440 dinara za 16.544 zaposlenih u 10.289 preduzeće, izjavio je ministar finansija Siniša Mali.

Pojasnio je da je reč o 60 odsto minimalne zarade za dva meseca odjednom, s obzirom na to da se radi o novoosnovanim preduzećima, koja nisu koristila prvi paket ekonomskih mera pomoći države zbog krize izazvane pandemijom korona virusa.

“Ukupno smo u tu svrhu izdvojili 596 miliona dinara, a novac bi u toku dana trebalo da bude na namenskim računima svih privrednih subjekata. Želeli smo da u ovaj drugi paket uključimo i novoosnovana preduzeća i da im na taj način damo podstrek za dalje poslovanje”, kazao je Mali, saopštilo je Ministarstvo finansija.

On je ocenio da je dobar signal što su se preduzeća osnivala i u vreme krize.

“To znači da veruju u državu i u poslovno okruženje, ali i da su sigurno prilagodili svoje nove biznise novonastalim okolnostima””, rekao je Mali.

Ministar je dodao da će novac dobiti zaposleni u 8.141 preduzeću koja su osnovana u periodu od 15. marta do 20. jula ove godine, kao i zaposleni u 2.148 ostalih privrednih subjekata koji nisu novoosnovani, ali koji ranije nisu koristili mere pomoći.

U novoosnovanim preduzećima uplatu će dobiti 11.074 zaposlenih, a u ostalim preduzećima njih 5.470.

“Ovo je peti mesec da uplaćujemo minimalnu zaradu za zaposlene u privrednim subjektima. To je deo paketa ekonomskih mera od oko 5,8 milijardi evra, što čini 12,5 odsto našeg BDP-a”, podsetio je Mali.

Naglasio je da tako obiman paket, u odnosu na veličinu ekonomije, nisu imale ni mnogo bogatije zemlje od Srbije.

“Potvrdu da smo na taj način spasili privredu smo dobili i od medjunarodnih finanijskih institucija. Uspeli smo da zadržimo punu zaposlenost, a to pokazuju i podaci o stopi nezapsolenosti koja je u drugom kvaratalu ove godine na istorijskom minimumu od 7,3 odsto”, rekao je Mali.

On je dodao da će početkom oktobra biti uplaćen i novac hotelijerima, a u okviru sektorskih mera koje je Vlada prethodno donela.

Кako je rekao, u tu svrhu je izdvojeno 1,46 milijarde dinara, a gradski hoteli će dobiti 350 evra za svaki ležaj i 150 evra za svaku sobu.

Izvor: Beta

Reklama

Trending

Ivan Milanović: Pandemija straha

0
Ako pogledate većinu medija u Srbiji, tu možete uočiti da se konstantno seje strah. Konstantne najave katastrofe, užasa, pucanja. To su standarni mehanizmi, već odavno...
- Reklamni prostor -