17.6 C
Belgrade
10. 04. 2021.

Lekari čiji članovi porodice imaju koronu moraju na posao

V. d. direktorka Zdravstvenog centra Negotin dr Vidosava Paunović-Barbulović potpisala je obaveštenje u kom se radnici svih zdravstvenih ustanova u Negotinu obaveštavaju da za njih nema izolacije čak i u slučaju kada su im članovi porodica pozitivni na koronavirus. U ovom saopštenju, u koje je Nova.rs imala uvid, navodi se i da zaposleni do kraja godine ne mogu na godišnje odmore, da se oni koji su na odmoru povlače, kao i da će biti sprovedena kontrola njihovih bolovanja.

“Nema izolacije zdravstvenih radnika čiji su članovi porodica pozitivni na prisustvo virusa SARS Cov 2”, navedeno je u obaveštenju Zdravstvenog centra Negotin.

U ovom obaveštenju koje je u četvrtak potpisala v.d direktorka Paunović-Barbulović dalje je navedeno da se svakom zaposlenom pri dolasku na posao meri temperatura i ukoliko je povišena radi antigensko testiranje.

Foto: Nova.rs

Uprkos ovoj predostrožnosti, poznato je da svi inficirani koronavirusom nemaju povišenu temperaturu. Osim toga, u slučaju zaražavanja članova porodice koronom, mera izolacije, tj. karantina u kućnim uslovima od 14 dana važi za svakog građanina Srbije, pa ostaje potpuno nejasno kako zdravstveni radnici u Negotinu mogu da budu izuzeti.

Inače i izmenjen Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti za kršenje karantina u kućnim uslovima predviđa novčanu kaznu od 50 do 150.000 dinara.

Takođe je navedeno da se nakon 14 dana izolacije pozitivnih zdravstvenih radnika na kovid 19 ne radi više kontrolno PCR testiranje ukoliko u poslednjih 14 dana nisu imali povišenu temperaturu.

“Ne izdaju se odobrenja za korišćenje godišnjih odmora zdravstvenih radinika u ovoj godini niti se odobrava korišćenje slobodnih dana”, navodi se dalje u obaveštenju.

Dodaje se da se i svi oni koju su trenutno na godišnjim odmorima povlače i u obavezi su da se vrate na radno mesto.

Ovo neprijatno obaveštenje završava se upozorenjem:

“Biće sprovedena kontrola svih obolevanja zdravstvenih radnika koji su trenutno odsutni s posla.”

Na pitanja Nova.rs  kako je moguće da samo zdravstveni radnici budu izuzeti od obaveznog kućnog karantina i koliko je ta odluka opasna po druge zdravstvene radnike i pacijente, iz Ministstarstva zdravlja i Zdravstvenog centra Negotin nismo dobili odgovore.

Izvor:Nova.rs

Reklama

Trending

Ivan Milanović: Pandemija straha

0
Ako pogledate većinu medija u Srbiji, tu možete uočiti da se konstantno seje strah. Konstantne najave katastrofe, užasa, pucanja. To su standarni mehanizmi, već odavno...
- Reklamni prostor -