11.3 C
Belgrade
28. 02. 2021.

Kon: Nema govora o vanrednom stanju, trenutno smo u oazi

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je za N1 da je pogrešno protumačeno da je vanredno stanje ponovo opcija u borbi protiv koronavirusa. Kaže da za njim trenutno nema potrebe i da uopšte nije tema na sednicama Kriznog štaba. “Daleko smo od vanrednog stanja, upravo suprotno, nalazimo se u jednoj oazi…ali nam predstoji period respiratornih infekcija”, kazao je Kon.

“Pretpostavljam da je Rade Panić pogrešno razumeo od onoga što sam govorio. Vanredno stanje nikada nije bila tema na Kriznom štabu osim onda na početku”, rekao je u Novom danu.

Kaže da jeste govorio o meri nadzora nad onima nad kojima treba da se sprovede.

“Nema govora o vanrednom stanju, jer situacija prosto nije takva. Restriktivne mere itekako moraju da budu kao mogućnost za epidemiološku preporuku na raspolaganju. I treba jasno reći – mi kada tražimo tako nešto, nama se iz pravnih eksperata saopštava da to ne može da se uvodi bez vanrednog stanja. Ne uvodimo mi kao epidemiolozi, niti dajemo takvu preporuku”.  Upravo suprotno, nalazimo se u oazi… Situacija je nesigurna, ja bih rekao, nepovoljna. Imate na teritoriji Srbije mesta gde nemate nijedan slučaj zaraze, oni imaju pravo da kažu za svoju teritiriju da je situacija povoljna”, naglasio je Kon.

Na pitanje kako je moguće da u Srbiji imamo “oazu”, a zemlje oko nas se bore sa povećenjem broja novozaraženih, Kon kaže: “Mi smo u julu imali eksploziju pravu, jedan neočekivano visok potencijal prenošenja virusa i veliku opterećenost zdravstvenog sistema, s velikim brojem teških, pa i smrtnih slučajeva. Mi smo jednu takvu situaciju prosli, i s merama smo uspeli da smanjimo prenošenje virusa, te se trenutno nalazimo u toj oazi”, dodao je Kon.

Stižu nam hladniji dani kada je mogućnost prenošenja virusa veća, i to važi za sve viruse, pa i za koronu. Ne treba da se hvalimo trenutnom situacijom, ali je dobro da se trenutno nalazimo u njoj”, rekao je Kon.

Izvor: N1

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Reklama

Trending

Završeno zasedanje Kriznog štaba, dr Kon: “U petak ćemo doneti odluku...

0
Krizni štab za borbu protiv korona virusa na današnjem zasedanju nije predložio nikakve nove mera, već je odlučeno da se ovo vladino telo ponovo...
- Reklamni prostor -