8.3 C
Belgrade
11. 04. 2021.

Čistka lekara: Kritikuješ Krizni štab, letiš s posla

Lekari koji trpe eventualne posledice zbog članstva u pokretu Ujedinjeni protiv kovida, ili im se na bilo koji način krše zakonom zagarantovana radna prava, mogu da se obrate tom udruženju i zatraže zaštitu, a na usluzi im je i advokat. Sve je više zaraženih lekara, a lekarska pomoć nam je u doba pandemije najpotrebnija: lekari štite nas, ali je i njima potrebna zaštita.

“Ljudima se često krše prava, a oni nisu ni svesni da to pravo imaju. U takvim slučajevima, mi smo kao neka sigurna kuća”, objašnjava za naš portal advokat udruženja Ujedinjeni protiv kovida”, Nenad Vojnović.

Kaže da je na početku bilo dosta slučajeva odmazde prema lekarima koji su na bilo koji način bili povezani sa udruženjem Ujedinjeni protiv kovida. Takvi primeri brojali su se desetinama. Ipak, situacija se promenila, tvrdi naš sagovornik.

“Od sastanka koji smo sa ministrom zdravlja imali 24. septembra nismo imali nikakvih novih prijava”, kaže Vojnović. On dodaje da je usledilo i pitanje zbog čega se u javnosti ne čuju pohvale zbog takve promene i izostanka pritiska.

Naš sagovornik kaže da bi takva situacija trebalo da bude normalna i da nikoga ne treba hvaliti zbog toga što ne vrši pritisak.

Poslednji slučaj koji se u javnosti pomenut kao mogući slučaj odmazde  je prof. dr Bratislav Trifunović, načelnik Odeljenja za gastrointestinalnu hirurgiju Vojnomedicinske akademije, koji je, prema raspoloživim informacijama, smenjen s mesta načelnika, saznaje Nova.rs. Trifunović je jedan od potpisnika apela Ujedinjeni protiv kovida.

Advokat Vojnović kaže da se profesor Trifunović nije obratio Udruženju, niti njemu lično.

Advokat kaže da trenutno postoje radno-pravni problemi u odnosu prema zaposlenima u zdravstvu, ali da to nema veze sa članstvom u Ujedinjeni protiv kovida.

“Postoji gomila problema radno- pravnih, gde se direktori ne pridržavaju zakona. Utzrok toga nije odmazda, nego neznanje i manajk kadra i tvrdoglavost, jer ne žele da slušaju. To su problemi koji se odnose na sve koji rade u zdravstvu. To su strašne povrede Zakona o radu, to nisu male povrede. To su nezakoniti rasporedi radnog vremena, gde se zapsolenima usmeno javlja o proneni njihvog radnog vremena u rokovima koji su znatno kraći od propisanih. Usmeni, nezakoniti nalozi za koje nadležni odbijaju da izdaju pisano obaveštenje. Kada se zatraži da se takev zahtev dostavi psmeno, sledi ignorisanje Ko se pobuni, tog malo puste na miru. Primer: Čovek je radio jutarnju smenu, od 7 do 14 sati i opet po rasporedu treba da radi sutradan od 7h do 14h. Oni ga zovu u 21h uveče da istog retutka krene u ustanovu, trebaju im ljudi. Taj nalog je nezakonit”, objašnjava Vojnović.

Apel

Na internet stranici Ujedinjeni protiv kovida objabljen je i javni apel svim zdravstvenim radnicima da se upoznaju sa svojim pravima i ne dozvole njihovo kršenje.

Taj apel vam prenosimo u celosti:

“Zakon je za svakoga zakon”, “Što ti zakon dadne, niko ti ne ote”, “Najveća je nepravda kad ko od zla djela svog još i korist kakvu ima”, “Pravdi je nasilje najgori protivnik”.

Kada bismo ove citate iz XIX veka, čiji je autor Valtazar Bogišić, jedan od najvećih pravnika koje smo ikada imali, podveli pod današnji radnopravni status lekara, mogli bismo da napravimo sledeće citate:

Zakon je isti i za lekare, i za načelnike, i za direktore, i za medicinske sestre, i za medicinske tehničare, kao uostalom i za sve ostale zaposlene u sistemu javnog zdravlja;
Ono što vam Zakon daje za pravo, ne mogu vam oduzeti ni direktori, ni načelnici, niti bilo ko treći;

Činjenjem kakve nepravde prema vama, ti isti direktori, i ti isti načelnici nikako ne smeju imati još i kakve dodatne benefite po sebe;

Na sve to, nikako se ne sme dozvoliti da bilo ko prema vama sprovodi verbalno ili psihičko nasilje;

Imajući u vidu činjenicu da smo kroz rad Grupe za zaštitu prava lekara UPK došli do spoznaje o nekim činjenicama koje bi se mogle korigovati, u periodu koji je ispred nas ćemo postavljati pojedine tekstove kako bismo borbu za prava lekara učinili što efikasnijom.

Sumirano, možemo zaključiti da imamo dve stvari na kojima bismo mogli da radimo. Najpre, utvrdili smo da lekari u većini situacija i nisu najbolje upoznati niti svesni koja sve prava imaju. Često nam se dešava da nam se lekari jave za jedan problem, a kroz razgovor, uz postavljanje dodatnih pitanja, dođemo do spoznaje o kršenju i brojnih drugih prava.

Drugo pitanje jeste činjenica da svoja prava možemo realizovati tek pošto ih zahtevamo. Na veliku žalost, veoma često, što zbog sadržine propisa, što zbog nezakonitog delovanja poslodavca, prava se ne ostvaruju sama po sebi. Upravo obrnuto, podrazumeva se ili naša obaveza, ili postoji potreba da se sami pobrinemo o realizaciji svojih prava. Upravo iz ovog razloga, želimo da animiramo što veći broj lekara da nam prijavljuju svoje probleme koje imaju pred svojim poslodavcima, kako bismo zajednički mogli da pravimo strategiju, te pristupimo rešavanju problema.

Obaveštavamo vas da ćemo veoma brzo obraditi teme radnog vremena, godišnjih odmora i zlostavljanja na radu. Nakon toga ćemo raditi i na još nekim temama, a slobodno nam možete davati i predloge o temama za koje biste bili zainteresovani.

Izvor:Nova.rs

Reklama

Trending

Ivan Milanović: Pandemija straha

0
Ako pogledate većinu medija u Srbiji, tu možete uočiti da se konstantno seje strah. Konstantne najave katastrofe, užasa, pucanja. To su standarni mehanizmi, već odavno...
- Reklamni prostor -