11.3 C
Belgrade
28. 02. 2021.

Darija: Migranti ostaju u Srbiji, važno da ih integrišemo!

Unapređenje brige o migrantima i obezbeđivanje kvalitetnijih uslova njihovog boravka i zaštite u Srbiji su prioriteti Ministarstva u oblasti upravljanja migrantskom krizom, ocenila je danas ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević.

Tepavčević je nakon sastanka sa šeficom predstavništva Visokog komesarijata Organizacije UN za izbeglice u Srbiji Frančeskom Boneli navela, da je podrška UNHCR-a, dugogodišnjeg partnera Ministarstva, od velikog značaja i zbog toga je neophodno njeno kontinuirano unapređivanje.”

U narednom periodu akcenat saradnje biće na nastavku podrške ustanovama socijalne zaštite u vidu dodatne starateljske zaštite, stručne podrške u radu sa decom i maloletnicima bez pratnje u kontekstu mešovitih migracionih tokova i integracije onih koji su dobili međunarodnu zaštitu u Srbiji“, navela je Kisić Tepavčević.

Šefica predstavništva UNHCR-a Frančeska Boneli zahvalila je ministarki na konstruktivnom dijalogu i izrazila uverenje da će se saradnja sa Ministarstvom kretati uzlaznom putanjom.

Kisić Tepavčević sa šeficom kancelarije Međunarodne organizacije za migracije u Srbiji (IOM) Lidijom Marković razgovarala je o saradnji u okviru projekta “Podrška EU u upravljanju migracijama u Srbiji – Unapređenje prihvatnih kapaciteta, usluga socijalne zaštite i pristupa obrazovanju” koji je ključni aspekt podrške sistemu socijalne zaštite u radu sa migrantima.

U saopštenju je dodato da u projektu učestvuje 20 ustanova socijalne zaštite u 17 opština u Srbiji.

Zaštita dece i drugih ranjivih kategorija izbeglica i migranata u okvirima sistema socijalne zaštite u nastavku saradnje će, kako je rečeno na sastanku, biti oblast kojoj se posvećuje dodatna pažnja.

Takav pristup, navode, biće zauzet imajući u vidu i da je podrška u direktnoj vezi sa ispunjavanjem merila iz Akcionog plana za Pregovaračka poglavlja 23 – pravosuđe i osnovna prava i 24 – pravda, sloboda i bezbednost u procesu pristupanja Srbije EU.

Marković je istakla da bi obezbeđivanju kvalitetnije brige o migrantima koji borave u Srbiji doprinelo usavršavanje zaposlenih u sistemu socijalne zaštite kroz treninge i obuke za rad sa tom specifičnom populacijom.

Na sastanku je dogovoren nastavak zajedničkog rada na sprovođenju projekata u cilju obezbeđivanja podrške sistemu socijalne zaštite u radu sa izbegličkom/migrantskom populacijom, sa posebnim akcentom na zaštiti i brizi o deci, maloletnicima bez pratnje roditelja ili staratelja, zatim žrtvama trgovine ljudima, žrtvama seksualnog, porodičnog, rodno zasnovanog i drugih oblika nasilja.

Izvor:Sputnik

Reklama

Trending

Završeno zasedanje Kriznog štaba, dr Kon: “U petak ćemo doneti odluku...

0
Krizni štab za borbu protiv korona virusa na današnjem zasedanju nije predložio nikakve nove mera, već je odlučeno da se ovo vladino telo ponovo...
- Reklamni prostor -