8.7 C
Belgrade
11. 04. 2021.

Brnabić: Borba za dobijanje vakcine bila mučna, uskoro stižu prve količine

Premijerka Srbije Ana Brnabić kazala je da je Srbija potpisala bilateralne ugovore za nabavku vakcina sa Fajzerom, proizvođačom Sputnjik Ve i kineskim Sinofarmom, a da po planu isporuke deo tih vakcina očekuje pre kraja godine.
Ona je, gostujući na TV Pink, rekla da Srbija prvo očekuje Fajzerove vakcine, pošto se sa tom kompanijom najduže pregovarala, a za koju je Agencija za lekove i medicinska sredstva već dala dozvolu za upotrebu.
“Prve količine očekujemo ove nedelje. To svakako neće biti velike količine, ali neće ni biti količine za testiranje… već za vakcinaciju. U januaru i februaru treba da imamo znatno veće količine”, rekla je Brnabić.
Ona je ocenila da je borba za dobijanje vakcina bila “mučna” i da će se jaz između bogatih i siromašnih pretvoriti u “nepremostivu provaliju” usled pandemije koronavirusa.
“Jako je malo empatije među najbogatijim zemljama sveta prema onima siromašnijima. Posebno je važno, kao i tokom borbe za respiratore, da je Srbija imala i finansijsku moć ne samo da kupi vakcine, već da da avans, stane u red za te vakcine, i politički kredibilitet da direktno razgovara sa proizvođačima, što ne može svaka država”.
Ona je navela i da će se do proizvođača dolazilo “političkim vezama”, a da je najveći deo komunikacije vodio predsednik Aleksandar Vučić, koji o spoljnopolitičkim partnerima u ovom procesu “može da kaže više”. Brnabić je dodala i da je Mađarska jedna od najboljih partnera Srbije i da nijednu informaciju nije krila od zvaničnog Beograda, kao i da se sa Budimpeštom pregovaralo o zajedničkoj proizvodnji ruskog rešenja.
Izvor:N1

Reklama

Trending

Ivan Milanović: Pandemija straha

0
Ako pogledate većinu medija u Srbiji, tu možete uočiti da se konstantno seje strah. Konstantne najave katastrofe, užasa, pucanja. To su standarni mehanizmi, već odavno...
- Reklamni prostor -