12.4 C
Belgrade
13. 04. 2021.

Voja Brajovic: Ponižavanje umetnika mora da stane

Voja Brajović, predsednik Udruženja dramskih umetnika (UDUS), rekao je danas da su oni poniženi i da ne znaju šta je snaga sindikata.

“Mi dramski umetnici ne znamo šta znači snaga sindikata, i poniženi smo. Od početka! A u politici jedne države visoko mesto medju prioritetima bi trebala da zauzima umetnost, što većina slabo razume”, rekao je Brajović za portal Ujedinjenih granskih sindikata Nezavisnost.

Brajović je objasnio da je država poverila Udruženju da brine o samostalnim umetnicima “koji su zaposleni sami kod sebe”, čije je penziono i zdravstveno osiguranje obaveza države.

“Medjutim, država često sputava pozorišta, kao što je to uradila zabranom zapošljavanja”, naveo je Brajović i podsetio na zabranu angažovanja spoljnih saradnika u ustanovama kulture za više od 10 odsto od broja zaposlenih.

“Recimo, pozorištance ‘Puž’, u kojem je zaposleno petoro ljudi, na godišnjem nivou moglo je da angažuju samo 0,5 spoljnih saradnika. Do takvih je besmislica vodila ta odluka, što pokazuje da nije sagledana suština postojanja ustanova kulture”, naveo je predsednik UDUS-a.

Ukazujući na potrebu dramskih umetnika da se sindikalno organizuju, Brajović je naveo da u Srbiji mnogi ne znaju šta znači snaga sindikata.

“Ovde to ne znamo. Mi smo poniženi. Od početka. Profesija je imala neke sankcije i od samih nas. Nikada nismo mogli da se dogovorimo oko sindikalnog organizovanja; Da se odredi minimalna cena rada; Da se svi članovi sindikata solidarno podržavaju medju sobom; Da, recimo, ako je neko pristao da radi ispod te minimalne cene, da svi solidarno prestanu da rade u celoj zemlji, da sve stane!”, rekao je Brajović.

Rekao je da su dramski umetnici danas često izloženi ponižavanju i ucenjivanju, posebno u televizijskim projektima.

“Sada imate 29 TV serija u procesu proizvodnje, ja se pojavljujem u sedam, i sada taj neki producent ima slobodne ruke i kaže: ‘Što bih ja sad uzeo Peru, kad imam Miku koji je jeftiniji…’ Ma, ne mora da uzme glumca uopšte, ima ljudi koji će za hiljadu dinara prihvatiti da budu na snimanju, što je za njih nekakav provod… To se radi dan-danas!”, objasnio je predsedik Udruženja.

Po njegovim rečima, sindikate treba da posebno zanima smanjenje, zamrzavanje ili povećanje plata u javnom sektoru, kako bi sve bilo selektivno.

“Ne možete nagradjivati administrativnog službenika kao prvorazrednog neurohirurga. Ako su bile restrikcije u javnom sektoru, kako to možete raditi prosvetnim radnicima kojima dajete svoju decu da ih nečemu nauče? Ili, recimo, zdravstvenim radnicima koji vas leče? Ili, sa kulturom koja nas duhovno obogaćuje?”, pitao je Brajović u razgovoru za sajt Sindikata Nezavisnost.

Izvor: Beta

Foto: Tanjug

Reklama

Trending

Ivan Milanović: Pandemija straha

0
Ako pogledate većinu medija u Srbiji, tu možete uočiti da se konstantno seje strah. Konstantne najave katastrofe, užasa, pucanja. To su standarni mehanizmi, već odavno...
- Reklamni prostor -