10.5 C
Belgrade
01. 03. 2021.

Dino Dvornik nekrunisani kralj funk-a (Video)

8. septembra 2008. godine, u svojoj 44. godini, svet je napustio legendarni Dino Dvornik, nekrunisani kralj funk-a na prostorima bivše Jugoslavije. Iza sebe je ostavio hitove koji se i danas vrte po klubovima i radio stanicama širom Balkana.

Miljenko Dino Dvornik rođen je 20. avgusta. 1964. godine, kao  drugi sin poznatog glumca Borisa Dvornika i majke Diane Tomić, u Splitu. Dino i njegov brat Dean Dvornik sedamdesetih godina prošlog veka su glumili u nekoliko televizijskih filmova i serija, od kojih je najpoznatija serija „Naše malo misto“, koja je proslavila njihovog oca Borisa.

Iako se činilo kako će Dino krenuti očevim stopama to na kraju nije bilo tako jer je više volio muziku pa je sa bratom Deanom osnovao grupu “Kineski zid”. Inače, bend je dobio ime prema zgradi gdje su živeli. Dino je imao samo 17 godina kada je počeo da svira sa bratom u bendu koji je trebao da promoviše domaću verziju faunk muzike. Po objavljivanju albuma “Kineski zid” 1983. godine grupa je prestala sa radom. Dino je za tu ploču komponovao muziku, dok je njegov brat radio tekstove. Po raspadu sastava, Dean odlazi u Ameriku, a Dino se posvećuje solo karijeri.

Tokom sledećih pet godina Dino uvežbava instrumentalističko umeće, bavi se komponovanjem, a jedno vreme boravi u Londonu, gde je kreću ći se po mnogobrojnim klubovima i svirkama upijao šta publika voli. Po povratku je kao solista debitovao  na festivalu Zagreb ‘88 sa pesmom “Tebi pripadam”, za koju je dobio nagradu stručnog žirija za najbolju kompoziciju. U suprotnosti sa tradicijom festivala, on se na bini pojavio uz prateće igrače, ponudivši modernu produkciju i funk zvuk koji je tada bio mnogo više u trendu nego početkom osamdesetih. Početni uspeh ga je odmah odveo u studio gde je uz pomoć Dragana Lukića (Đavoli) 1989. godine snimio debi album “Ti si mi umislima”. Dvornik je radio muziku, aranžmane, produkciju, svirao klavijature i udaraljke, dok su tekstove pisali Goran Kralj i Zlatan Stipišić – Giboni.

Debi mu je doneo hitove “Zašto praviš slona od mene”, “Ljubav se zove imenom tvojim” i “Ti si mi u mislima”. Ponudivši modernu produkciju, mačo tekstove i efektan ritam Dvornik je sklopio ploču koja je najbolje funkcionisala u diskotekama, u kojima se pre njega od domaćih muzičara jedino slušao Oliver Mandić. Album jednostavnog naziva Dino Dvornik imao je veliki uspeh kod publike i prodat je u 750.000 primeraka.

Za drugi album pod imenom “Kreativni nered” tekstove su pisali Giboni, Rambo Amadeus i novinar Ozren Kanceljak, a na snimanju su gostovali Neno Belan i Dragan Lukić. Udarnu pesmu “Jače manijače” osmislio je sa Rambom Amadeusom kome je inače gostovao i na ploči “Hoćemo gusle” u pesmi “Glupi hit”. Numera “Jače manijače” objavljena je na maksi singlu koji je podeljen diskotekama širom tadašnje Jugoslavije. Na koncertnu promociju je krenuo sa članovima grupe “Jet Set” iz Zadra, ali je početak rata usporio njegovu karijeru. Tek 1993. godine objavljuje CD “Priroda i društvo”, a u pesmama “Split Junkie”, “Ekstasy”, “The Return Of The Man”, prvi put se bavi ozbiljnijim stranama života.

Počevši da se bavi tehnoom koji je bio aktuelan u to vreme, Dvornik gubi deo stare publike, a privatni problemi ga jedno vreme odvajaju od scene. Sa pesmom “Ništa kontra Splita” pobedio je na festivalu Split ‘95. Iste godine je objavio živi CD “Dino & Song Killers” snimljen na koncertu u Minhenu na kome su ga pratili članovi tehno grupe “Song Killers”.

Sledeći album “Enfant terrrible” koji se u prodaji našao 1997. godine, govori o životu Dina Dvornika. On se uz uobičajenu dozu plesnog zvuka opredelio da u pesmama “La svraka blues” i “Male noćne orgulje na plin” (a capeila) ponudi svoje viđenje drugačijih žanrova. Kao gosti na ploči su učestvovali Davor Gobac, Marjan Ban, Song Killers, Stjepan Džimi Stanić i drugi

Godine 1998. objavio je kompilacijski album “Vidi ove pisme” na kojem se nalaze svi njegovi hitovi od kojih su pojedini dobili novi remiks, a svoje mesto su našle i dve nove pesme “Dr lake šetnje i “Nema mene”. Krajem 1999. Godine objavio je disk “Big mamma”, a u pesmama se bavio kriminalom u Zagrebu. Izdvojile su se pesme “Dan bezbrižan”, “Stojadin” i “Ća, ća, ća” u latino ritmu.

Album “Svicky” (u slengu znači svetski) pojavio se na tržištu 2002. godine, autor većine pesama je upravo Dino Dvornik.

Godine 2008. diskografska kuća “Dancing Bear” objavila je njegov sedmi studijski album “Pandorina kutija” od koga je Dino Dvornik mnogo očekivao. Planirano je da album izađe oktobru ili novembru međutim iznenadna smrt, spriječila je da doživi njegovo objavljivanje.

Umro je 7. septembra 2008. godine u svom stanu, samo osamnaest dana nakon što je proslavio 44. rođendan. 1. oktobra 2008. objavljeno je da je toksikološki nalaz pokazao da je Dino umro od kombinacije tableta za smirenje, protiv bolova i antidepresiva. Obdukcijski nalazi su pokazali da je Dino inače bio zdrav. Na organima nisu pronađene nikakve promene koje bi mogle uzrokovati smrt. Razlog nije bila prevelika količina tableta, već odnos različitih biohemijski aktivnih supstanci.

(Balkancitymagazine.com)

Reklama

Trending

VUČIĆ: Srbi zarađuju prosečnu platu od 700 evra!

0
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je za neke problem kada Srbija raste. Vučić po dobro poznatom običaju nije naveo ko su ti...
- Reklamni prostor -