14.5 C
Belgrade
31. 10. 2020.

Možemo biti kul, ali ne kao Robert Redford 70-ih godina prošlog veka.

Hodajuća harizma, filmska legenda, glumio je sve što se moglo glumiti iako su neki mislili da je više lep nego što je dobar glumac, kao danas Bred Pit. Prešao je u režisere i dobio Oskara za režiju za Ordinary People (1980), koji je proglašen i najboljim filmom.

Manje je poznato da je ovaj gospodin 1978. godine osnovao festival nezavisnih filmova Sundance, a 1981. godine je osnovao neprofitnu organizaciju Sundance Institute, koja se bavi otkrivanjem i promocijom nezavisnih filmaša. Naziv Sundance je izabrao po liku koji je tumačio u Butch Cassidy and the Sundance Kid (1969) sa još jednom legendom Polom Njumenom.

Sundance je već dugo ubedljivo najbolji festival nezavisnih filmova na svetu zahvaljujući kome su mnogi autori i filmovi stigli do šire publike – pobednici dobijaju prolaz na druge prestižne festivale, otkupljuju ih striming servisi i brojni holivudski producenti redovno posećuju Sundance. Zbog toga mnogi Redforda zovu kumom nezavisnih filmova.

Pored mnogobrojnih priznanja i oskara, 1995. godine dobio je počasnu doktorsku titulu Bard koledža, a u decembru 2005. dobija nagradu Kenedi centra za doprinos kulturi.

Danas je 84. godišnji Redford deda sedmoro unučadi i živi sa drugom suprugom Sibil Sagars na ranču u Juti.

(The Filmske recenzije)

Trending

Novi zakon: Plaćaćemo porez na šupe, kokošinjce, bunare

0
Od Nove godine plaćaćemo porez na podrume, šupe, bunare, kotlarnice, bazene, svinjce, kokošinjce, štale, senike, ambare, čardake, golubarnike, pušnice, sušare, ribnjake, pa čak i...
- Reklamni prostor -