16.3 C
Belgrade
10. 04. 2021.

HARISON FORD Najveća filmska zvezda svih vremena, junak mnogih generacija i najuticajniji arheolog

Nije mala stvar kada te bilo ko izabere za najveću filmsku zvezdu svih vremena, a kamoli filmski časopis „ Empire“ 1997. godine.

Nema nijednog Oskara. Ne mora ni da ima, junak mnogih detinjstva i najuticajniji arheolog. Po mnogo čemu karakterističan, izraz lica koji se ne menja i spontano rešavanje situacije , kada u filmu „Svedok“, lokalne siledžije misle da je on amiš, pa mu skidaju šešir i unose mu se u lice, a već u sledećem kadru ih isprebija ili kada ulični razbojnik mlati sabljom u Indijani Džonsu, a on izvadi pištolj i upuca ga i nonšalantno vrati pištolj u džep. Interesantna činjenica vezana za Indija, jeste da je nakon prvog dela broj studenata arheologije naglo skočio, i da su današnji najznačajniji profesori i arheolozi priznali da su krenuli da se bave tim poslom zbog ovog filma.

Kao dečak bio je povučen, asocijalan, prvi put je nastupio u pozorištu samo da bi se oslobodio treme i preterane sramežljivosti, ali to se desilo tek u studentskim danima.
Nakon što je odustao od fakulteta mogao je da radi samo pomoćne i povremene poslove, pa je tako dostavljao novine, konobarisao, održavao zelenilo u gradskom parku, radio na benzinskoj pumpi, a neko vreme čak je i kuvao na luksuznim brodovima. Iako mu se taj posao sviđao više od ostalih, morao je da ga napusti jer je patio od morske bolesti, a nakon jednog neplanskog iskrcavanja, čuo je da se traže statisti u pozorištu u Viskonsinu i odmah se prijavio. To je bio početak koji nije obećavao, ali se ipak 1965. godine u starom kombiju uputio put Kalifornije. Ubrzo se oženio i dobio dva sina, koji su danas vrlo uspešni -jedan je čuveni kuvar, a drugi ugledni istoričar.

U to vreme bio je plaćen svega 150 dolara, pa je noću morao da radi kao pica majstor, preko dana da se bori za uloge. Ostavio se glume, i počeo da bude stolar, toliko dobar da se glas o njemu pročuo i nije ni slutio da će ga to dovesti tamo gde želi. Naime najznačajnija mušterija, bio mu je reditelj i producent Džordž Lukas, kome je napravio nekoliko ugradnih ormara, ali mnogo značajnije je bilo to što je ostavio dobar utisak na Lukasa, koji mu je 1973. ponudio ulogu u filmu “Američki grafiti” i omogućio mu još nekoliko angažmana, a posebno značajan u filmu “Ratovi zvezda”. Harison Ford ušao je i u Ginisa 2001. godine kao najbogatiji glumac svih vremena.

Radioaktivni komarac

Reklama

Trending

Brnabić: Stefanović novi heroj opozicije, a nazivali ga „Slinom“

0
Premijerka Srbije Ana Brnabić ocenila je danas da je novi heroj opozicije potpredsednik Vlade Srbije i ministar odbrane Nebojšta Stefanović, kojeg su do skora...
- Reklamni prostor -