12.4 C
Belgrade
13. 04. 2021.

Dobitnik Srebrnog lava u Veneciji „O beskonačnosti“ Roja Andersona u bioskopima širom Srbije

Five Stars Films predstavlja dobitnika Srebrnog lava na 76. Venecijanskom filmskom festivalu. Film “O beskonačnosti” švedskog reditelja Roja Andersona počeo je 15. oktobra sa prikazivanjem u bioskopima širom Srbije.

U svoj filmski opus Roj Anderson dodaje osvrt na ljudski život u svoj svojoj lepoti i okrutnosti, sjaju i banalnosti. Film je inspirisan Šeherezadinim pričanjem, u pozadini se čuje ženski glas kako povezuje scene koje su kao bajke – otuda je i narator vila koja ih priča i uz čije nežno vođenje ćemo lutati i sanjariti 78 minuta koliko traje ovo delo. U njemu nebitni momenti dobijaju na značaju koliko i značajni istorijski događaji: nekoliko zaveslaja po ratom razorenom Kelnu; put do rođendanske žurke; otac koji zastaje da bi ćerki vezao pertlu dok pada kiša; ples tinejdžerki ispred kafića; marš poražene vojske do ratnog zatvora…
Roj Anderson je rođen 1943. u Geteborgu. Njegov debitantski film, Švedska ljubavna priča (1970), osvojio je četiri nagrade na festivalu u Berlinu. Nakon drugog filma, Gilijap (1975), dvadeset pet godina nije snimio celovečernji igrani film. U tom periodu snimao je reklame sa kojima je osvajao nagrade u Kanu, kao i kratkometražne filmove. 1981. osnovao je Studio 24 u kome je oblikovao svoj jedinstveni filmski izraz. Njegovi filmovi su: Pesme sa drugog sprata (2000), za koji je dobio nagradu žirija u Kanu, Ti što živiš (2007), a njegov peti dugometražni film Golub sedi na grani razmišljajući o postojanju (2014), je nagrađen Zlatnim lavom na festivalu u Veneciji.
“O beskonačnosti” je prikazan na ovogodišnjem FEST-u. Film je podržan od strane MEDIA programa Kreativne Evrope i biće prikazan u sledećim bioskopima: Kulturni centar Beograda (DKC), Kombank dvorana, Bioskop Fontana, Art bioskop Kolarac, Cine Grand Srbija, Kulturni Centar Novog Sada, Bioskop Eurocinema, Bioskop Abazija, Dom kulture Studentski grad, Bioskop Bačka Palanka, Kulturni centar Gornji Milanovac i Leskovački kulturni centar.

Five Stars Film Distribution

Reklama

Trending

“Čkalja, partner u seriji biće ti Paja Vuisić”; “Ne dolazi u...

0
Pre nego što je počela sa snimanjem legendarna serija “Više od igre”, po tekstu Slobodana Stojanovića, njen reditelj Zdravko Šotra već je napravio svoj...
- Reklamni prostor -