17.6 C
Belgrade
10. 04. 2021.

Brnabić obećala Briselu: Vlada će obezbediti slobodu medija

Premijerka Srbije Ana Brnabić pružila je uveravanja predsednici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen da će vlada preduzeti sve što je neophodno da obezbedi slobodu medija u Srbiji, rekao je portparol Evropske komisije Erik Marner.

Na redovnom brifingu za novinare on je naveo da je o slobodi medija i vladavini prava u Srbiji, u kontekstu pregovora o pridruživanju EU, bilo reči tokom jutrošnjeg videokonferencijskog sastanka predsednice EK i srpske premijerke.

Na novinarsko pitanje o napadima na nezavisne novinare i medije u Skupštini Srbije, portparolka EU Ana Pisonero naglasila je da je pozicija EU jasna i da EU osuđuje svaku pretnju ili napad na novinare.

„Za nas je od suštinske važnosti da novinarima bude omogućeno da obavljaju svoj posao bez pretnji, nasilja, uznemiravanja i zastrašivanja kako bi se obezbedilo da gradjani imaju pristup svim informacijama“, rekla je Pisonero.

Ona je dodala da Brisel pozdravlja osudu ovih napada i pretnji od strane vlasti i da očekuje od Srbije da stvori okruženje u kom se sloboda izražavanja može ostvariti bez ometanja.

To pitanje je, navela je Pisonero, obuhvaćeno i medijskom strategijom i akcionim planom koji je vlada Srbije usvojila i EU to „pozdravlja i poziva Srbiju da to brzo sprovede na transparentan i inkluzivan način“.

Portparolka EU je rekla i da EU očekuje da će nova radna grupa za bezbednost novinara nastaviti da obezbedjuje sudsko procesuiranje svih slučajeva fizičkog i verbalonog nasilja nad novinarima.

„Znate dobro da su za nas sloboda medija i medijski pluralizam suštinski aspekti upisani u evropski DNK“, naglasila je Pisonero.

Izvor:Danas

Reklama

Trending

Ivan Milanović: Pandemija straha

0
Ako pogledate većinu medija u Srbiji, tu možete uočiti da se konstantno seje strah. Konstantne najave katastrofe, užasa, pucanja. To su standarni mehanizmi, već odavno...
- Reklamni prostor -